Sterilisatie hond

Sterilisatie hond

Welkom op onze onze sterilisatie hond pagina. Als u een teefje als hond neemt en met deze hond naar de dierenarts gaat dan wordt veelal sterilisatie geadviseerd. Vrijwel altijd is het advies om dit te doen voor de eerste loopsheid of 3 maanden na de eerste loopsheid. Het is soms lastig voor te stellen om dit te doen als uw hond nog zo klein is maar de dierenarts heeft hier goede redenen voor.

Het lichaam van uw hond veranderd

Indien uw teefje rijp is om zich voort te planten staan de eierstokken, baarmoeder, vulva en de melkklieren onder zeer sterke invloed van geslachtshormonen. Schommelen van deze hormonen zijn de oorzaak van loopsheid. Tijdens de eisprong worden veel honden last van schijnzwangerschap. Wanneer uw hond schijnzwanger is zwellen de melkklieren op en produceren soms zelfs merk. Gedurende deze periode wordt uw hond erg onrustig en pieperig.

De hormoonschommelingen beïnvloeden het gedrag van uw hond enorm. Hoe langer het teefje last heeft van schommelende hormonen hoe groter de kans op lichamelijke problemen. Denk hierbij aan een baarmoederontsteking of tumoren aan de melkklieren.

Hond wel of niet steriliseren

Het is wellicht een lastige keuze om te bepalen om uw hond wel of niet te laten steriliseren. Je zou er bijvoorbeeld bewust voor kunnen kiezen om hond teefje te laten steriliseren om te voorkomen dat ze gedekt wordt en puppy’s krijgt.

Als u ervoor kiest om uw hond niet te laten steriliseren is het belangrijk om te weten welke problemen uw hond hierdoor kan krijgen. Kiest u ervoor om uw hond niet te laten steriliseren, houdt uw hond goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Een baarmoederontsteking kan in een vroeg stadium door middel van sterilisatie vak nog eenvoudig worden weggenomen. Wacht u hier echter langer mee dan kan dit zelfs levensbedreigend zijn voor uw hond.

Hondenverzekering met sterilisatie dekking

De enige hondenverzekeraar die sterilisatie/castratie vergoed is de Ohra hondenverzekering. Proteq en Petplan vergoeden dit allebei niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.