Hond laten zwemmen

Hond laten zwemmen

Uw hond laten zwemmen in de zomer? Veel hondeneigenaren gaan er in de zomer lekker op uit naar het strand of naar een meer. In veel gevallen gaat de hond ook mee en mag de hond ook het water in. Het is natuurlijk erg leuk om met het hele gezin inclusief de hond lekker in de buurt van water te zijn. Wanneer u van plan bent om uw hond in het water te laten zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden om te voorkomen dat de duik van uw hond in het water levensbedreigend kan worden.

Hond laten zwemmen in stilstaand water

Wanneer u uw hond laat zwemmen in stromend water is er weinig kans op medische klachten. Stilstaand water is daarentegen zeer gevaarlijk voor uw hond. In stilstaand water krijgen bacteriën de kans om snel te groeien, deze bacteriën kunnen uw hond besmetten met in enkele gevallen een dodelijke afloop. De gevaarlijkste bacteriën zijn blauwalgen en botulisme, tegen deze bacteriën is ook geen tegengif.

Blauwalgen
Blauwalg ontstaat bij warm weer in stilstaand water, blauwalg produceert een gevaarlijk (zenuw)gif. Het hangt er van af hoeveel uw hond binnen krijgt maar blauwalg kan al binnen een uur dodelijk zijn. Symptomen van blauwalg zijn misselijkheid, diarree, braken, zwakte, gevolgd door trillingen, schuimbekken, mogelijke epileptische aanvallen, oppervlakkig ademhalen, verlammingen en stuiptrekkinen.

Botulisme
Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën waarbij gevaarlijk gif vrijkomt wanneer de bacterie zich gaat vermeerderen.
Vermeerderen van de bacteriën gebeurd bij hoge temperaturen zoals een watertemperatuur van meer dan 20 graden. Na besmetting ziet u de eerste symptomen na zo’n 3 tot 7 dagen, symptomen van botulisme zijn o.a. braken, misselijkheid en diarree.

Ons advies:
Wanneer u uw hond wilt laten zwemmen zijn er een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee dient te houden:

– Kies voor bewegend water
Bacteriën groeien het snelst in stilstaand water. Wanneer u uw hond bijvoorbeeld in de zee laat zwemmen dient u wel op te letten dat de stroming niet te sterk is.

– Check goed de omgeving van het water
Let op of er geen waarschuwingsborden staan m.b.t. de waterkwaliteit zoals waarschuwingen voor bijvoorbeeld blauwalg. U kunt water waar blauwalg in zit ook herkennen aan een soort dunne olie achtige laag met viezigheid. Wanneer u zo’n laagje op het water ziet, laat uw hond dan niet in het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.