Diarree bij uw hond

Diarree bij uw hond

Vrijwel iedere hond heeft het wel eens gehad: Diarree. Wanneer uw hond diarree heeft is de ontlasting van honden (veel) minder stevig dan normaal. In extreme gevallen kan de ontlasting zelfs waterdun zijn. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken van diarree zijn en wat u tegen diarree kunt doen om de ontlasting van uw huisdier weer snel normaal te krijgen.

Oorzaken van diarree bij uw hond

Grofweg zijn er een aantal oorzaken waar diarree bij honden vandaan komt:

Parasieten
Parasieten zoals wormen en giardia kunnen zich in de darmen van uw hond nestelen. Parasieten kunnen de slijmvliezen in de darmwand van uw hond beschadigen waardoor voedingsstoffen en vocht niet goed worden opgenomen. Hierdoor wordt de ontlasting van uw hond erg dun. Wanneer er een parasiet in de darm van uw hond zit kan het ook gebeuren dat er bloed of slijm bij de ontlasting van uw hond zit. Tevens kan uw hond ook braakklachten krijgen.

Slechte vertering
De voeding die uw hond krijgt bestaat uit diverse bouwstoffen, deze worden in het lichaam afgebroken door enzymen. Vervolgens worden deze bouwstoffen in het lichaam van uw hond opgenomen. Het komt soms voor dat een hond (te) weinig enzymen heeft waardoor de bouwstoffen die in de voeding zitten niet worden afgebroken. Hierdoor blijft het voedsel in de darmen van uw hond zitten. Hierdoor kan de darmwand beschadigen, dit resulteert vaak in diarree, winderigheid of buikpijn.

Stress
Een veel voorkomende oorzaak van diarree bij honden is stress. Door stress komen er hormonen bij uw hond vrij die resulteren in diarree of braken. Stress bij honden kan bijvoorbeeld optreden wanneer een hond wisselt van eigenaar of tijdelijk in een verblijf wordt geplaatst. Deze vorm van stress bij honden is relatief makkelijk op te lossen door het voeren van licht verteerbaar voedsel (bijvoorbeeld gekookte rijst). We raden aan om hond kleine beetjes te voeren verspreid over de dag.

Diarree met als oorzaak stress zien we erg veel bij pups. Bij pups is de darmwand nog minder ver ontwikkeld vergeleken met volwassen honden. Hierdoor zijn pups gevoeliger voor diarree.

Wanneer naar de dierenarts?

Omdat de exacte oorzaak van diarree soms lastig te zien is krijgen we veel vragen wanneer het moment is om naar de dierenarts te gaan met uw hond. U kunt de volgende regel aanhouden:

-Wanneer uw hond nog vrolijk is en eetlust heeft dan adviseren u om eerst zelf te proberen de diarree onder controle te krijgen.
– Wanneer uw hond zowel braakt als diarree heeft adviseren we u om contact op te nemen met de dierenarts, dit vanwege zeer snelle uitdroging door zowel braken als diarree.

Behandelingen voor honden met diarree

Als uw hond diarree heeft adviseren we u om over te stappen van de reguliere voeding naar licht verteerbaar voedsel. Dit kan in de vorm van speciale licht verteerbare brokken (verkrijgbaar bij de dierenarts). Echter kunt u ook zelf witte rijst koken en dit in kleine porties verspreid over de dag aan uw hond geven. Denk hierbij aan ongeveer 6 tot 8 porties per dag voor een periode van 3 tot 5 dagen. Door dit te doen worden de darmen van uw hond ontlast en heeft de darm tijd om te herstellen.

Wanneer uw hond naast diarree ook braakt raden we aan om te vasten. Hierdoor krijgt de maag van uw hond rust. Overleg voor de zekerheid altijd wel even met de dierenarts over de beste behandeling voor uw hond.

Dierenartsen geven vaak het voedingssupplement Finidiar® mee als uw hond diarree heeft. Dit is een effectief middel om diarree te bestrijden. Echter wordt Finidiar® door geen enkele hondenverzekeraar vergoed omdat het geen geregistreerd medicijn is.